استریل کردن لوازم دندان پزشکی

دندانپزشکان موظف به انجام اقدامات پیشگیرانه جهت حفظ سلامت بیمارانشان هستند. اما ممکن است شما متوجه اقداماتی مثل استریل لوازم دندان پزشکی و یا سایر روش های کنترل عفونت آن ها نشوید، زیرا بسیاری از این مراحل دور از دید شما انجام میشود.
جهت کاهش اضطراب خود در این مورد، با دندانپزشک خود صحبت کرده و نگرانی خود را با او در میان بگذارید تا از امنیت و سلامتی خود در مطب وی مطمئن گردید.
لازم است بدانید که روش های مراقبتی، روش های مطمئنی هستند که برای هر بیمار استفاده میشوند تا مانع انتقال ویروس ایدز و سایر بیماری های عفونی گردند.
بعد از ویزیت هر بیمار، دستکشها دور انداخته میشوند، دست ها شسته شده و یک جفت دستکش جدید برای بیمار بعدی استفاده میگردد. این عمل برای روکش صندلی و پیشبند هم انجام می شود.
مواد و وسایل یکبار مصرف مثل سوزن و ساکشن که نمیتوان آن ها را استریل نمود، در ظروف مخصوص دور انداخته میشوند.
سایر لوازم دندانپزشکی نیز توسط دستگاه های مخصوص استریل شده تا از هرگونه آلودگی و کثیفی پاک شوند.
طبقه بندی وسایل دندانپزشکی بر اساس میزان آلودگی :
۱- وسایل بحرانی (critical)
این وسایل در بافت نرم نفوذ کرده یا با استخوان تماس پیدا کرده و در تماس مستقیم با خون یا نواحی استریل بدن بوده است. مانند: فورسپس های مخصوص کشیدن دندان ، سر قلم جرم گیری، وسایل جراحی اندودانتیک و… میزان آلودگی در این موارد بسیار بالاست و وسایل باید پس از هر بار مصرف یا استریل شده و یا دور انداخته شوند.
۲-وسایل نیمه بحرانی (semicritical)
وسایلی که در تماس با غشاها و سطوح مخاطی بدن باشد ولی وارد بافت نرم یا استخوان نمی شوند . مانند:فرزها ،آینه دندانپزشکی، آمالگام کریر،کندانسور و …میزان آلودگی آنها در حد متوسط است.این وسایل نیز پس از هر بار استفاده باید استریل شوند و یا توسط مواد ضدعفونی کننده قوی ضدعفونی شوند.
۳- وسایل غیر بحرانی (noncritical)
ابزاری که تنها با قسمت های خارجی بدن و پوست سالم در تماس هستند. مانند ماسک،تیوب رادیوگرافی،صندلی،یونیت ، تابوره، کراشور و… میزان آلودگی آنها در حد پائین است و نیاز به استریل کردن ندارند. در صورت آلوده بودن این گروه از وسایل به خون ،ضدعفونی با مواد ضدعفونی کننده متوسط و در صورت آلوده نبودن به خون ،ضدعفونی سطح پایین کافی می باشد.
منبع:dental-research.com