بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل

در این مقاله به دلایل و بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل پرداخته شده است اما در ابتدا باید به این سوال پاسخ داد که
دندان عقل چیست؟
به سومین دندان آسیا دندان عقل گفته می شود. از جایی که این دندان در حدود 17 سالگی به بعد رشد می کند، به همین علت آن را دندان عقل نام داده اند. چهار دندان عقل در 2 فک هر انسان وجود دارد که در واقع آخرین دندان ها در قوس فکی هستند.
اکثر پزشکان بر این باور معتقد اند که اگر دندان عقل رویش کامل داشته باشد و در ردیف سایر دندان قرار گرفته باشد تا زمانی که دچار پوسیدگی نشود نیاز به کشیدن ندارد.
اما چرا پزشکان اصرار بر کشیدن دندانهای عقل دارند؟
همه دندانهای عقل نیاز به کشیدن ندارند. در صورتی که فک شما فضای کافی برای رشد دندانهای عقل را داشته باشد، نیازی به کشیدن دندان عقل نخواهید داشت اما اگر فک شما کوچک باشد، دندانهای عقل در زوایای مختلفی شروع به رشد میکنند و باعث آسیب به لثه و دندانهای مجاور میشوند.
در این موارد باید دندانهای عقل را توسط دندانپزشک خوب کشید تا از آسیبهای جدیتر آن پیشگیری کرد.از طرفی دندانهای عقلی که در فضای کوچک فکی تمایل به رشد دارند، به دندانهای اطراف خود فشار وارد میکنند تا بیرون بیایند.همین موضوع باعث آسیب به اعصاب دندانهای مجاور و احساس درد فراوان در آن ناحیه خواهد شد. مورد دیگری که بسیار مهم است، ایجاد عفونت در دندانهای عقل است.
اگر دندانهای عقل کشیده نشوند، ممکن است لثه را دچار عفونت کنند. این عفونت از طریق جریان خون به سایر اندامهایی همچون کلیه و قلب میرسد و آسیب جدی به آنها وارد خواهد کرد.
بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل:
دندانپزشکان بر این باور اند که بهترین سن برای جراحی دندان عقل زیر سن ۲۰ سالگی است، چرا که عوارض و درد کمتری دارد.
تحقیقات انجام شده در زمینه دندان های عقل نشان می دهد که این دندان ها در بسیاری از موارد، مشکل ساز بوده و به جراحی ختم شده اند. دندان های عقل بعد از پوسیدگی، موجب پوسیدگی دندان های مجاور و عفونت در اطراف می شود و گاهی نیز با بستری شدن در بیمارستان و جراحی همراه است.
از طرفی دندان عقل با توجه به اینکه در آخرین ردیف دندان ها رشد می کند و جای کمی برای رشد آن وجود دارد، به دندان های مجاور فشار آورده و سبب کج قرار گرفتن دندان های دیگر می شود. همچنین این دندان ها باعث بروز دردهایی در ناحیه مفصل فک، گوش، چشم و سر می شود و برای مقابله با پیدایش چنین دردهایی، بهتر است که دندان های عقل توسط متخصص دندانپزشک کشیده شود.
اگر افراد به خصوص زنان در سن ۳۰ تا ۴۰ سالگی دارای دندان عقل نهفته باشند باید هر چه سریعتر به مراکز درمان دندانپزشکی مراجعه کنند زیرا با افزایش سن احتمال بروز عوارض جانبی مانند تحمل نکردن درد، ترمیم نشدن بخیه و … بعد ازکشیدن دندان عقل افزایش مییابد.
جراحی دیرتر دندان های عقل در سنین بالاتر و سالمندی چه مشکلاتی به همراه دارد؟
موکول نمودن درآوردن دندان های عقل به سنین سالمندی ممکن است مشکلات ذیل را به همراه داشته باشد:
– با افزایش سن ریشه ها قطورتر شده و ممکن است کشیدن دندان عقل را سخت تر کند.
– التیام زخم بعد از کشیدن دندان ضعیف تر است.
– امکان بروز پوسیدگی در دندان های مجاور وجود دارد.
– احتمال شکسته شدن استخوان در افراد با سنین بالاتر در حین جراحی و درآوردن دندان می رود.
– تحمل بیمار به دلیل شرایط سنی و درمان های پزشکی از قبیل مصرف داروهای قلبی، ریوی و… کاهش می یابد. البته باید در نظر داشت، در صورتیکه در فردی دندان عقل تا سنین بالای ۴۰ سال نهفته باقی مانده باشد به علت عوارض احتمالی جراحی بهتراست که دندان در معاینات دوره ای بررسی شود و تا زمانی که دچار عارضه پاتولوژیک خاصی نشده، اقدام به جراحی نکرد.
منبع: www.dental-research.com